Weer

Zuid Frankrijk, en dan met name de kuststreek, heeft een Mediterraan klimaat. In het algemeen betekent dit milde winters en warme, droge zomers. De meeste neerslag –vaak in de vorm van regen– valt in de winter.

Voorjaar en zomer
De beste periode om Zuid-Frankrijk te bezoeken is in de lente en zomer. En die lente kan al behoorlijk vroeg beginnen. In maart gaan de temperaturen al merkbaar omhoog en in mei stijgt het kwik vaak al tot boven de 25 graden.

Met tot wel 3.000 zonne-uren per jaar is Zuid-Frankrijk een heerlijke bestemming voor zonaanbidders en liefhebbers van het buitenleven. De warme zomers in deze streek zorgen ervoor dat de dagtemperatuur in juli en augustus rond de 30 graden ligt. Temperaturen van tegen de 40 graden zijn zeldzaam; deze komen eerder in Spanje, Griekenland en Turkije voor.

Een voorschijnsel waar vakantiegangers mee te maken kunnen krijgen is de Mistral. Dit is een koude bergwind die door het Rhônedal naar de kust blaast. De lucht- en watertemperatuur kunnen hierdoor in korte tijd enkele graden dalen. In de zomer stoort de Mistral, die elke 1-2 weken opzet, nauwelijks en kan hij zelfs van harte welkom zijn wanneer het erg warm is. In de winter is de Mistral echter minder aangenaam.

Najaar en winter 
In september en oktober vindt de overgang naar de herfst plaats. Onweersbuien en hevige neerslag, soms resulterend in overstromingen, luiden het einde van de zomer in. In januari is de gemiddelde temperatuur in Nice 8 graden, maar op onbewolkte dagen zonder Mistral kan de zon voor heerlijk terrasweer zorgen.